Podle posledních informací si Robert s Kristen hledají dům, kam by se spolu odstěhovali. Jejich blízký přítel však tvrdí, že brát se zatím nehodlají. „Potřebují ale místo, kde se budou cítit bezpeční a budou mít naprosté soukromí, aby se mohli víc poznat a zjistit, jestli spolu opravdu chtějí žít. Naštěstí jsou natolik inteligentní, že nic nechtějí uspěchat.“

Dvojice právě ve Vancouveru po Novém měsíci natáčí třetí pokračování ságy Elipse (Zatmění). Nestěžují si na drsnou kanadskou zimu, ale na nesnesitelné paparazzi, kteří je sledují na každém kroku. Ti jsou, stejně jako davy šílených fanoušků, opačnou mincí popularity, kterou jim přineslo už Stmívání, první snímek o příběhu platonické lásky mezi dospívající dívkou a svůdným upírem.

Na natáčení Elipse bydlí společně v pětatřicátém poschodí hotelu, kde je nikdo neruší. Dostat se ale z hotelu je pro ně téměř nemožné. „Snažíme se dostat ven, ale hotel má patnáct východů a všude hlídkují paparazziové. Vlastně se ani na chvíli nemůžeme jít spolu projít po městě. Roberta, kterému je třiadvacet, to frustruje ještě víc než mě v devatenácti. I já ale musím přiznat, že je to šílená otrava,“ prozrazuje Kristen.

V intimních scénách byli hodně přesvědčiví

S Robertem se poprvé potkali v roce 2007 na konkurzu Stmívání. Oba si mysleli, že to bude jen jeden kultovní snímek o upírech, ne mnohamiliónový světový fenomén, v jehož centru děje budou. Vzpomínají, jak je uvedli do ložnice, aby v hrané intimní scéně ukázali, jak půjdou na obrazovce dohromady. „Reagovali jsme na sebe nad očekávání dobře. Byli jsme asi hodně přesvědčiví,“ říká Kristen.

A Robert, který si vzal před touto scénou půlku tabletky léku na uklidnění, dodává: „Byl jsem v pohodě. Nebyla to první milostná scéna, kterou jsem pro film zkoušel, ale tady to bylo úplně bez problémů. Až pak mi došlo, že jsem si Bellu ale původně představoval úplně jinak. Kristina je velice nezávislá mladá dáma. Kleje jako námořník, ale jinak je to báječná, výjimečná dívka, jí podobnou hned tak nepotkáte.“

Podle něho je i lepší herečka než on. „Já v podstatě nevím, jak mám hrát. Spíš se spoléhám na instinkt, ona to ale hraje. Také dovede lépe odhadnout lidi. Okamžitě ví, s kým má tu čest. Má i víc hrdosti a sebeúcty než já. Občas mi řekne, že jsem idiot, že o všem tak dlouho přemýšlím. Asi má pravdu,“ přiznává rozpačitě upíří superhrdina.

Nový měsíc 

 

Kirsten má ve vztahu převahu

Není tedy pochyb, kdo má v tomto vztahu navrch. Pro co tedy Kristen miluje Roba?
„Je především vynikající muzikant, na kytaru i na klavír hraje odmalinka a jako pánbůh. K tomu i nádherně zpívá, když začne, utrhlo by vám to srdce. Moc mi nedávno pomohl v mé roli rockerky v hudebním dramatu Runaways, který jsem letos dokončila. Díky němu jsem se rozhodla naučit se hrát na piano. Možná jednou budeme vystupovat spolu,“ říká natěšeně.

Robert neskrývá, že mu teď hudba chybí, zvlášť vystupování v anglických pubech a klubech. „Jakmile budu mít víc volna, chci se k hraní vrátit. Ostatně je to to jediné, co umím. Aspoň se nemusím bát, že umřu hlady, kdybych se znelíbil jako herec,“ vtipkuje muzikant, který do Svítání nazpíval dvě ústřední písničky.

Když přijde řada na sport, navrch má opět Kristen. „Jediné, co Robert hraje, jsou šipky a plave. Pro konkurz na Harryho Pottera si navíc vymyslel, že má rád fotbal. Přitom sotva přeskočí švihadlo. A to už nemluvím o tom, když se snaží utíkat. Mě by v životě nechytil,“ dobírá si ho.

Náhodné setkání

Robert pochází z Londýna, kde otec prodává auta, matka je v domácnosti. Chodil tu do známé soukromé školy, kde i maturoval. Má dvě starší sestry - Lizzy (25) je také muzikantka, Victoria (27) pracuje v reklamě.

I když měl za sebou několik rolí v britských snímcích, do povědomí široké veřejnosti se dostal až rolí Cedrika Diggoryho ve dvou pokračováních čarodějnické ságy - Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) a Fénixův řád (2007). V příštím roce se vedle třetího pokračování upírovské ságy představí v hlavní roli snímku Remember Me (Pamatuj si mě), kde hraje vedle slavného Pierce Brosnana. Poslední roky si kvůli natáčení opatřil byt i v Los Angeles.

 

První díl Stmívání se natáčel v roce 2007. Foto: Archív

Kristen se narodila v Los Angeles. Má staršího bratra Camerona a dva adoptované, Daba a Tailora. Otec John je televizní producent, díky němuž si zahrála v několika reklamách, matka Jules je australská scenáristka, která bude příští rok režírovat Kristen ve svém debutu K-11.

Donedávna bydlela v rezidenci rodičů, loni si pořídila v L. A. vlastní byt. Miluje zvířata. Má kólii, dva chlupaté křížence a kočku. Z knih má nejraději novely Charlese Bukovského a Na východ od ráje od Steinbecka. Jako herečka na sebe upozornila po boku Jodie Fosterové v roce 2002 v thrilleru Úsvit.

Kristeniným koníčkem je cestování. „Když mě matka vzala do Austrálie, do země protinožců jsem se zamilovala, v Botswaně jsem zase viděla kus Afriky. O světě se chci dozvědět co nejvíc, abych se pokaždé necítila jako ignorant. Taky se nikdy nepřestanu učit. Jednou bych chtěla psát.“

Na otázku, co prospěšného jí přinesla upírovská sága, odpovídá: „Dala mi například šanci točit nezávislé filmy, na které by normálně nikdo nešel. Teď na ně, myslím, půjdou kvůli mně. Jako třeba příští rok na drama Welcome to the Rileys (Vítejte u Rileysových), kde hraji prostitutku. Řeknou si: „Jdem se podívat na Bellu, jak dělá striptýz, to bude úžasný!“